Voiko homekoiraan luottaa?
Voi. Olen suorittanut koirieni kanssa puolitoista vuotta kestäneen homekoiraohjaajakoulutuksen, jonka päätteeksi Lara läpäisi koulun lopputasokokeen. Hitin kanssa suoritimme vaativan kolmipäiväisen Suomen Homekoirayrittäjät ry:n tasokokeen. Koirani on koulutettu samalla menetelmällä kuin viranomaiset kouluttavat esimerkiksi huume- ja räjähdekoiransa. Koiran hajuaistia käytetään hyväksi myös moniin muihin tarkoituksiin kuten esimerkiksi syöpäkoirat ja diabetes- eli hypokoirat.

Osaako koira kertoa kuinka paljon hometta on tai mitä lajia se on?
Ei. Koira ilmaisee kohdan, jossa homeenhaju on kaikkein voimakkain, mutta ei osaa kertoa mistä homelajista tai kuinka isosta kasvustosta on kyse.

 
 
© Patricia Ahola   © Patricia Ahola


Miten koira ilmaisee homelöydön?
Koirilla on erilaisia tapoja ilmaista home. Lara ilmaisee raapimalla, Hitti maahanmenolla ja Nasta nenäkosketuksella.

Häiritseekö ihmiset, eläimet tai esimerkiksi niiden ruoat homekoiran työskelyä?
Lemmikkieläimet ja pienet helposti villiintyvät lapset tulee siirtää pois tutkittavista tiloista ennen tarkastusta. Terraario-/akvaarioeläimet, ruokien hajut ja rauhalliset ihmiset eivät koiria häiritse.

Miksi tilata homekoira eikä vaikka terveystarkastajaa ottamaan ilmanäyteitä?
Koira kertoo mistä kohtaa rakennetta kannattaa suunnitella avattavaksi. Koiran nenällä ei ole raja-arvoja. Herkistynyt ihminen voi reagoida, vaikka ilmanäytteen mukaan oltaisiin vielä raja-arvoissa.
 

© Patricia Ahola